Monday, June 7, 2010

REVIU FILEM

HO YUHANG DAN FILEM VERNAKULAR MALAYSIA

Ho Yuhang merupakan antara pengarah filem vernakular yang muncul pada dekad 1990-an dan menjadi perintis kepada gerakan filem vernakular di Malaysia. Antara nama penting yang menjadi perintis filem vernakular bersama Yuhan ialah James Lee. Filem-filem vernakular iaitu filem-filem yang menggunakan bahasa vernakular seperti Mandarin, Kantonis, Hokkien dan Tamil, sebelumnya lahir dalam gerakan filem indie yang muncul pada dekad 1990-an. Dalam kumpulan filem ini muncul nama-nama seperti Yasmin Ahmad, Amir Muhammad, James Lee, Bernard Chauly, dan beberapa nama lagi. Filem-filem ini dilabelkan sebagai filem indie kerana sifat dan bentuknya yang lari daripada filem arus perdana, iaitu filem berbahasa Melayu dengan ciri-ciri filem kebangsaan (Malaysia). Selain daripada itu filem indie ini membawa sifat minimalis, mementingkan nilai seni lebih daripada nilai komersil, menentang status quo, memberontak terhadap nilai kebangsaan, mengangkat isu sosial dalam hubungan pelbagai kaum dan cuba menggambarkan realiti sedekat yang mungkin (verisilimitude). Dalam pada itu ia memperjuangkan pemikiran sekular, liberal dan bebas nilai dalam mewujudkan secara semu sebuah masyarakat moden Malaysia yang bebas daripada nilai-nilai lama.

Filem-filem indie ini bergerak bebas dalam ruangnya yang tersendiri. Bebas mengkritik apa sahaja, dan fokus kritikan atau ketidakpuasan hati ini kebanyakannya tertumpu kepada isu sosiopolitik. Dari satu sisi, gerakan filem indie kelihatan secara tidak langsung menolak cita-cita kebangsaan yang dikatakan terperangkap dalam gelung dikotomi bumiputera-bukan bumiputera. Pemberontakan ini menuntut sebuah negarabangsa yang berdiri di atas dasar meritokrasi, sekular dan liberal. Sebahagian besar filem indie membawa peranan ini. Antara ciri utama pemberontakan terhadap nilai-nilai kebangsaan ini ialah penggunaan bahasa vernakular seperti bahasa Inggeris, Mandarin, Kantonis, Hokkien dan Tamil. Bahasa kebangsaan dikesampingkan dengan cara mengaburkan persepsi masyarakat untuk melihat kedudukan bahasa kebangsaan sebagai sama dengan mana-mana bahasa pun dan tidak mempunyai sebarang kedudukan istimewa sebagai bahasa kebangsaan. Pengaburan ciri kebangsaan melalui serangan terhadap bahasa kebangsaan ini dilihat sebagai tindakan halus untuk mewujudkan fahaman liberal-tanpa-nilai-kebangsaan. Bahasa kebangsaan dilihat sebagai tembok utama nilai-nilai lama, yang dianggap sebagai penyumbang kepada mujudnya dikotomi bumiputera-bukan bumiputera yang dilihat sebagai amalan diskriminasi sosial yang ketinggalan zaman.

Bagaimanapun kenyataan sebagai anti-nilai kebangsaan ditolak sepenuhnya oleh penggerak filem indie. Mereka menyatakan bahawa filem indie ialah filem yang tidak terikat kepada kepentingan komersil dan menjadi medium untuk menyuarakan suara masyarakat. Filem indie juga bersifat apolitikal, bebas perkauman dan pencetus kesedaran sosial. Daripada kebangkitan filem-filem indie dekad 90-an inilah muncul filem-filem vernakular (Cina) di tangan Ho Yuhang, James Lee dan sebagainya. Filem vernakular memaparkan hakikat masyarakat yang terpisah entiti kehidupannya berdasar klasifikasi kaum. Dalam kata lain, ia memperlihatkan masyarakat majmuk di Malaysia ialah daripada jenis masyarakat selari (parallel society), iaitu masyarakat yang bergerak bersama tetapi hidup dalam kotak kaum masing-masing. Masyarakat wujud di atas dasar integrasi dan bukan asimilasi. Maka itu setiap kaum bebas membentuk ‘nilai kebangsaan’ masing-masing.

At the End of the Daybreak (AED) arahan Ho Yuhang menggunakan dialek Kantonis sepenuhnya, sekaligus menampilkan sebuah filem Cina Malaysia. Istilah filem Cina Malaysia tidak dipersetujui kebanyakan daripada penggerak filem vernakular ini, kerana mereka mendakwa bahawa filem berbahasa Cina ini juga adalah filem Malaysia. Mana-mana filem yang lahir daripada hasil kerja warganegara Malaysia baik dalam bahasa apapun adalah filem Malaysia – iaitu filem tempatan. Sebelum ini Ho Yuhang menghasilkan filem Rain Dogs yang mendapat kejayaan dalam festival filem di Venice dan Toronto pada tahun 2006. AED adalah filem terbitan Paperheart. Ho Yuhang juga adalah penulis skrip dengan penerbitnya Lorna Tee. Paperheart menerbitkan filem-filem hasil kerja pengarah tempatan untuk pasaran antarabangsa khususnya Hong Kong dan kawasan Asia Timur.

AED mengisahkan Tuck Chai (Chui Tien You) pemuda berusia 23 tahun bercinta dengan pelajar sekolah berusia 16 tahun iaitu Ying (Ng Meng Hui). Cinta terlarang mereka membawa kepada hubungan intim. Ying seorang gadis remaja yang naïf, sering dibuli di sekolah, dan tidak memikirkan hubungan intim itu membawa kesan besar kepadanya. Selebihnya Ying hanya ingin mengenali dan merasai kehidupan dunia dalam usia remajanya yang terkurung di sekolah dan rumah. Ying adalah anak keluarga berada dan terpelajar sementara Tuck Chai ialah anak lelaki kepada ibu tunggal (Kara Hui) yang bersusah payah membina kehidupan setelah ditinggalkan suami yang lari dengan adiknya sendiri. Tuck Chai bekerja membantu ibunya di kedai runcit dan masa lapangnya dihabiskan dengan menunggang motor dan berkawan dengan kawan-kawan yang sehaluan dengannya.

Hubungan terlarang Tuck Chai dan Ying terbongkar apabila ibu bapa Ying menemui pil perancang keluarga. Mengesyaki Ying mempunyai hubungan sulit, mereka mendesak Ying dan akhirnya Ying membongkarkan hubungannya dengan Tuck Chai. Ibu Tuck Chai datang ke rumah Ying dan cuba menyelesaikan masalah ini dengan baik. Tetapi ibu bapa Ying mengatakan mereka akan membuat laporan polis dengan tuduhan Tuck Chai memperkosa gadis di bawah umur. Ibu Tuck Chai merayu dan ibu bapa Ying setuju menggugurkan tuduhan jika mereka dibayar sejumlah wang. Ibu Tuck bersusah payah mencari wang, tetapi apabila wang dibayar ibubapa Ying menyatakan bahawa mereka tetap akan membawa Tuck Chai kepada polis. Keadaan menjadi semakin rumit. Tuck Chai yang kebingungan dan takut dipenjarakan mengaturkan pertemuan dengan Ying. Ying datang bersama teman sekolahnya dan Tuk Chai bersama dua orang teman baiknya membawa mereka berdua ke suatu tempat. Tuck Chai cuba memujuk Ying untuk menyelesaikan masalah mereka tetapi usaha Tuck Chai gagal oleh sikap acuh tak acuh Ying. Pertemuan ini berakhir dengan tragedi apabila Tuck Chai bertengkar dengan Ying dan secara tidak sengaja telah terbunuh Ying.

Keadaan menjadi tidak terkawal dan dalam usaha untuk menenangkan kawan Ying yang melihat Ying tidak bernafas lagi, kedua-dua kawan Tuck Chai pula secara tidak sengaja telah melemaskan kawan Ying sehingga mati. Kedua-dua Ying dan kawannya meninggal dunia di situ. Polis dapat menangkap dua orang kawan Tuck Chai. Ibu Tuck Chai juga disoal siasat di balai polis. Sementara Tuck Chai yang keliru dan bingung membawa motosikalnya meredah malam ke subuh tanpa henti akhirnya kemalangan dan mati.

Filem ini merupakan sebuah pengucapan kepada pertembungan kelas dalam masyarakat Cina di Malaysia. Ibubapa Ying dari kelas menengah dan ibu Tuck Chai dari kelas bawahan. Pertembungan kelas ini mewujudkan prejudis dan persepsi umum kelas menengah terhadap kelas bawahan. Ibu bapa Ying melihat Tuck Chai adalah pemuda kelas bawahan yang rosak dari keluarga yang porak peranda, apatah lagi ibu Tuck Chai juga adalah penagih arak. Tuck Chai dan ibunya di mata ibubapa Ying hanyalah sampah dalam masyarakat dan perlu diajar akibat kejahatan mereka. Namun pada hakikat sebenarnya Tuck Chai ialah pemuda yang baik, penyayang begitu juga ibunya yang penyayang dan bertanggungjawab terhadap anaknya. Filem ini mewujudkan watak yang mempunyai sebab tersendiri atas perlakuan mereka. Faktor keadaan membuatkan kehidupan diasak kepada masalah yang tidak dapat mereka selesaikan. Dalam erti kata lain, semua watak dalam filem ini adalah manusia yang tidak bersalah tetapi keadaan yang melorongkan mereka. Tiada protagonis dan antagonis yang jelas dalam filem ini.

Suatu perkara yang baik dalam AED ini ialah azan subuh yang kedengaran ketika Tuck Chai yang bingung dan keliru itu menunggang motosikalnya tanpa tujuan semalaman. Azan subuh itu terhenti apabila Tuck Chai kemalangan dan jatuh mati. Simbolik ini dari satu sisi ia menggambarkan waktu subuh. Dari sisi yang lain pula ia juga boleh dilihat sebagai simbolik kepada hubungan kehidupan dan kematian dengan kesedaran yang bersifat kerohanian. Kesedaran dan keinsafan Tuck Chai bergaul dalam azan subuh. Ia adalah satu perlambangan yang menarik dari hasil tangan seorang pengarah yang bukan beragama Islam. Sayangnya perlambangan agama (Islam) ini bukan datang dari tangan pengarah muda beragama Islam di Malaysia ini yang hanyut dalam cerita-cerita maksiat, rempit, bohsia, hantu tahyul dan samseng.

No comments:

Post a Comment