Thursday, January 14, 2010

2010 DAN ISU KALIMAT ALLAH

Tahun 2010 hadir dengan sambutan seperti biasa di Bukit Bintang, Bangsar, Dataran Merdeka. Anak-anak muda terutamanya menjadikan sambutan tahun baru sebagai sebuah perayaan tahunan. Sambutan tahun baru adalah antara tradisi baru abad moden. Antaranya lagi ialah sambutan hari kekasih (valentine day), hari jadi (birthday), april fool, selain dari hari hak asasi, hari alam sekitar, hari wanita, dan sebagainya. Semua ini adalah tradisi moden yang menyebar ke seluruh dunia seiring dengan fahaman moden. Semua tradisi ini tiada kaitan dengan ajaran agama Islam melainkan sebahagiannya mempunyai pengaruh agama Kristian sejajar dengan agama manusia Barat yang menyebarkan fahaman moden ini.

Agama Kristian telah disesuaikan sedemikian rupa untuk menyerap ke dalam tradisi moden dan menjadi sebahagian daripada kemodenan. Agama Kristian yang bersifat evangelist iaitu bersifat menyebar dan menarik manusia untuk memeluknya sentiasa menyesuaikan diri dengan cepat dalam setiap perkembangan zaman. Suatu ketika dahulu agama Kristian meletakkan dirinya dalam tubuh feudalisme Eropah untuk menjadikannya kuat dan menjadi sebahagian daripada misi imperialisme dan kolonialisme Eropah. Ekspedisi-ekspedisi pelayaran mencari wilayah baru untuk membekalkan sumber dan pasaran kepada revolusi industri di Eropah turut menjadikan penyebaran agama Kristian sebagai matlamat suci. Agama Kristian menjadi faktor psikologi kepada manusia Eropah untuk membenarkan segala tindakan penjajahan sebagai sebagai misi suci untuk membebaskan dunia daripada kegelapan. Selebihnya ia menjadi penutup kepada perasaan bersalah penjarahan zalim manusia Eropah.

Pada zaman moden pula, agama Kristian menyesuaikan dirinya dengan menyerap dalam faham demokrasi, dan berbalik mengutuk faham feudal yang mendokongnya dahulu. Agama Kristian menjadi sebahagian daripada teras demokrasi, sebagaimana yang dikatakan oleh Samuel P. Huntington dalam bukunya The Third Wave: Democratization in the Late Twentieth Century, bahawa sebuah negara demokrasi yang tulen adalah juga sebuah negara Kristian. Bagi negara bukan Kristian, ia hanyalah sebuah negara separa-demokrasi. Negara-negara Asia yang dikatakan hampir mencapai taraf negara demokrasi tulen ialah Korea Selatan, di mana agama Kristian secara de factonya menjadi agama rasminya.

Tahun baru 2010 menyaksikan negara digegar dengan isu kalimat Allah. Isu ini bermula sejak tahun 2007. Pada Disember 2007 Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengarahkan majalah Herald, sebuah majalah mingguan Katholik yang diterbitkan di Sabah menghentikan penggunaan kalimat “Allah” termasuk juga perkataan“Baitullah”, “Solat”, dan “kaabah” dalam seksyen bahasa Melayunya. Arahan ini membawa majalah Herald memfailkan tuntutan menentang larangan KDN tersebut. Pada masa yang sama Sidang Injil Borneo atau dikenali sebagai Evangelical Church of Borneo turut memfailkan tuntutan untuk menyemak semula larangan KDN yang mengharamkan badan tersebut mengimport buku-buku agama Kristian berbahasa Melayu yang menggunakan kalimat “Allah”.

Isu ini reda seketika apabila keputusan mahkamah menyebelahi tindakan yang dilakukan oleh KDN. Namun ia muncul kembali apabila Ketua Paderi Roman Katholik Kuala Lumpur, Tan Sri Murphy Pakiam sebagai penerbit majalah memfailkan permohonan untuk semakan kehakiman bagi menuntut deklarasi bahawa keputusan Menteri Dalam Negeri melarang beliau menggunakan perkataan “Allah” dalam majalah itu adalah haram dan perkataan “Allah” bukan ekslusif bagi agama Islam. Keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur akhirnya membenarkan majalah Herald-The Chatholic Weekly menggunakan kalimah Allah dalam penerbitannya. Keputusan ini dibuat oleh Hakim Lau Bee Lan pada khamis 31 Disember 2009. Ia tentunya merupakan sesuatu yang amat mengejut dan membakar perasaan umat Melayu-Islam.

Dalam konteks masakini, terlihat gerakan agama Kristian menyesuaikan dirinya secara gradual, konsisten dan signifikan bukan sahaja dalam perkembangan zaman tetapi juga dengan situasi setempat. Berbeza dengan agama Buddha atau Hindu, agama Kristian bersifat agama yang menyebar dan menarik umat manusia untuk memeluknya. Dalam konteks agama, ’penyebaran’ adalah sebahagian daripada tuntutannya. Ia adalah sifat agama. Namun setiap negara dan masyarakat dalam dunia moden ini mempunyai peraturan dalam menjaga keamanan dan keharmonian dalam konteks tempatan. Di Malaysia agama Islam telah dilembagakan sebagai agama rasmi persekutuan. Peruntukan Perlembagaan Malaysia ini bukan sahaja perlu dihormati tetapi dipatuhi demi keharmonian sebuah negara yang dimiliki bersama.

Berlaku pertembungan antara perkembangan agama Kristian dalam menyesuaikan dirinya dalam konteks tempatan dengan situasi tempatan yang dibentuk oleh sebuah peradaban Islam yang harus memelihara kesucian Islam hasil kedaulatan yang telah dibinanya sejak berkurun dahulu. Dalam pada itu, Malaysia sendiri adalah sebuah negara yang dibina hasil daripada pertembungan tuntutan kaum peribumi dan kaum pendatang. Apabila kaum pendatang memenangi tuntutan untuk menjadi warganegara sebuah negara yang merdeka, pertembungan tuntutan antara kaum pendatang yang kini menjadi warganegara dengan kaum peribumi terus berlaku. Dari satu segi, pertembungan tuntutan yang ditranformasikan melalui tindakan politik menghasilkan sebuah fenomena politik yang unik di Malaysia. Ia mewujudkan Malaysia yang berkembang daripada dinamika masyarakat selari (parallel society). Masyarakat yang berkembang bersama tetapi hidup berasingan dalam kotak-kotak kaum masing-masing.

Apa yang menarik untuk diperhatikan dalam isu kalimat Allah ini bagaimana tuntutan daripada kaum bukan Melayu menjadi semakin kuat dan ketidakupayaan orang Melayu untuk menangani tuntutan yang semakin mengasak setiap hak mereka. Mungkin membina dikotomi Melayu dan bukan Melayu ini adalah satu pernyataan yang bertentangan dengan cita-cita perpaduan, tetapi dalam keadaan tertentu hakikat dan realiti masyarakat itu harus dilihat secara jujur dan berani. Malaysia walau apa slogan dan dasarnya, sehingga hari ini pada hakikatnya adalah sebuah negara pelbagai bangsa (heterogenus) dan bukan negara satu bangsa (homogenus). Bangsa Melayu sebagai bangsa asal dan peribumi tetap mempunyai hak mereka yang diperuntukkan oleh Perlembagaan, dan juga secara histriografikal dan psikologikal memiliki kedaulatan bangsanya di Tanah Melayu ini; berbanding kaum lain.

Maka itu kegagalan atau toleransi pemimpin politik Melayu dalam membenarkan penggunaan kalimat Allah dalam agama lain, yang juga bersifat ’menyebarkan’ bukan sahaja dilihat sebagai ketidakupayaan kuasa politik Melayu menangani tuntutan bukan Melayu tetapi juga memperlihatkan kewujudan lanskap politik yang tidak seimbang. Ketidakseimbangan ini tentunya akan mewujudkan ketidakstabilan dalam masyarakat. Dan secara berentetan ia adalah akibat daripada ketidakupayaan pemimpin politik Melayu baik pemerintah mahupun pembangkang yang gagal menyeimbangkan tuntutan sehingga mencetuskan kemarahan orang Melayu-Islam. Jika kuasa politik Melayu dapat mempertahankan hak orang Melayu dan agama Islam sesuai dengan kedudukan yang diperuntukan dalam Perlembagaan, keadaan ini tentunya dapat dikawal. Tetapi kecelaruan dan pertindihan politik kepartian mengakibatkan pemimpin politik Melayu-Islam mengabaikan tanggungjawab mereka dan merugikan kedudukan orang Melayu dan agama Islam.

Orang Melayu melihat UMNO yang lemah dalam menjaga kepentingan orang Melayu, lantaran reput oleh perjuangan kepentingan diri, rasuah dan sebagainya. Orang Melayu juga melihat PAS yang tidak mempunyai keupayaan politik yang dominan dalam Pakatan Rakyat sehingga terpaksa mengalah dan menyokong tuntutan bukan Melayu demi persahabatan politik marriage of convenience. Akhirnya orang Melayu melihat PKR yang harus mendongkol menyamaratakan semua kepentingan orang Melayu dengan kepentingan bukan Melayu demi kepentingan politik kepartian, walaupun ia mencabuli hak yang diperuntukkan kepada orang Melayu-Islam.

Isu kalimat Allah ini sebenarnya sedang memperlihatkan kepada orang Melayu bahawa kepimpinan politik Melayu sekarang baik UMNO, PAS dan PKR bukanlah lagi satu-satunya wadah yang dapat memelihara serta mempertahankan kepentingan dan hak orang Melayu-Islam. Orang Melayu pada hari ini harus melihat setiap pemimpin politik dan parti politik Melayu-Islam secara kritis tanpa perlu dikelubungi oleh perasaan taksub dan dogmatik. Dari sini orang Melayu dapat mewujudkan ’kuasa’ mereka terhadap para pemimpin dan parti politik yang kononnya memperjuangkan hak mereka. Maka pemimpin politik Melayu yang tidak berupaya menangani tuntutan yang merugikan orang Melayu harus ditolak oleh orang Melayu serta merta.

Isu kalimat Allah ini harus menjadi titik tolak untuk memulakan ’kuasa’ orang Melayu. Titiknya bermula dengan menolak pemimpin politik Melayu yang menyokong penggunaan kalimat Allah oleh bukan Islam. Dengan itu orang Melayu tidak perlu memusuhi mana-mana kaum atau agama lain, tetapi memusuhi pemimpin Melayu yang tidak memperjuangkan hak dan kepentingan orang Melayu. Orang Melayu harus memulakan kempen menolak pemimpin dan intelektual Melayu yang menyokong mahupun menerima kalimat Allah digunakan oleh agama lain. Nyahkan mereka tanpa mengira siapa dan apa parti mereka.


Ia akan menjadi titik tolak untuk mengajar pemimpin politik Melayu yang lemah mahupun pemimpin yang mengejar kepentingan diri dan politik kepartian mereka.

No comments:

Post a Comment